quiz-22 nick names of famous persons( part-1)

Greetings, Dear Students!

Many of the leaders worked hard for the upliftment of poor and downtrodden, and for the freedom of our country. Some are great visionaries, while some are richly bestowed with scholastic qualities. They have different nick names which describe their contribution or the affection shown by people.

Quiz 22 and Quiz 23 are on nicknames. Please click the button below to start the online quiz.

Quiz-22 GK NICK NAMES OF EMINERT PERSONS-1

1.Who is referred to as Frontier Gandhi and Badshah Khan?

a.Khan Abdul Ghaffar Khan

b.Zalil Khan

c.Abdul Khan

d.Shabbir Khan

2.Who  is affectionately called as Bap Iuji or Father of Nation?

  1. Nehru

b.Sardar Vallabhbhai Patel

c.Mahatma Gandhi

d.M.S.Golvalkar

3.Who is known as Desh Ratna or Ajat Shatru?

a.Lala Lajpat Rai

b.Jagjeevan Ram

c.Karpuri Thakur

d..Dr Rajendra Prasad

4. Chandra Sekhar Azad is known as

a. Punjab Keshari

b.Sardar

c. Young Turk

d. Young Stalin

5. Who is referred to as Babuji from the following leaders?

a. Lala Lajpat Rai

b. Choudhury Devi Lal

c. Jagjeevan Ram

d. Mahatma Gandhi

6. Who is popular as Sparow?

a. Major General Rajinder Singh

b. Maj Bisan Singh Bedi

c. Salim Ali

d. M. S. Swaminathan

7. Identify Swar Kokila from the following singers:

a. SarojinI Naidu

b. Lata Mangeshkar

c. Asha Bhonsle

d. Shreya Goshal

8. Who is Banga Bandhu?

 a. Sheik Muzjibur Rahman

b.Zalil Khan

c. Abdul Khan

d.Shabbir Khan

9. Kapildev is known as:

a. Haryana Huricane

b. Chandigarh Panther

c. Speedster

d.  Superstar

10. Who is Andhra Kesari?

a. Aluri Sitarama Raju

b.Tanguturi Prakaasham Pantulu

c. Komaram Bhem

d. Dugirala Gopala Krishna

11. Fuehrer is the nick name of –

a. Hitler

b. Musolini

c. Neilson

d. Castrol

12. Lokmanya is the nick name of –

a. Chandra Sekhar Azad

b. Bal Gangadhar Tilak

c.Jaya Prakash Narayan

d.Ana Hazare

13. Who is known as Udan Pari?

a. P.T.Usha

b. Kiran Bedi

c. Ashwini Nachapa

d. Saina Nehwal

14. GBS is the nick name of-

a. Garry Baldi

b. George Bernard Shaw

c.George Bailey Senior

d. G B Panth

15. K V Putapa is knows as

a. Kuvada

b. Kuvempu

c. Kemp

d. Venkat

16. Janayak is the title of

a. Chjitaranjan Das

b. Jayaprakash Narayan

c. Bal Gangadhar Tilak

d.Karpuri Thakur

17. Napolean of Inda?

a. Chandra Gupta

b. Asoka

c. Samudra Gupta

d. Chitra Gupta

18. Shakespeare of India?

a. Maha Kavi Kalidas

b. Amir Khusro

c. Jayase

d. Maha Sweta Devi

19. Who is known as Akbar of Kashmir?

a. Abul Phakir

b. Sheik Muzbur Rahman

c.Jainul Abdin

d. Amir Khusro

20. Mahamana is the nick name of-

a. Mahatma Gandhi

b. Jyotiba Phule

c. Ambedkar

d. Pandit Madan Mohan Malviya

Advertisements
Advertisements

AnswerKey: 1. A 2.c 3.d 4.c 5.c 6.a 7.b 8.a 9.a 10.b 11.a 12.b 13.a 14.c 15.b 16.d 17.c 18.a 19.c 20.d

Leave a Reply

You cannot copy content of this page

%d bloggers like this: