quiz 23- nick names of famous persons( part-2)

Greetings, Dear Students!

Many of the leaders worked hard for the upliftment of poor and downtrodden, and for the freedom of our country. Some are great visionaries, while some are richly bestowed with scholastic qualities. They have different nick names which describe their contribution or the affection shown by people.

Quiz 22 and Quiz 23 are on nicknames. Please click the button below to start the online quiz.

Quiz-22 GK NICK NAMES OF EMINENT PERSONS-2

  1. Iron Man of India?
    Nehru
    a. Bismark
    b. Sardar Vallabhbhai Patel
    c. Motilal Nehru
  2. Pick out the relvenat nicknames of Rabindranath Tagore?
    a. Viswakavi
    b. Guruidev
    c. Kaviguru
    d. All of the above
    3.Rajaji or C.R. is the nick name of——–
    a. Raj Govind
    b.LalaLajpat Rai
    c. Rabindranath Tagore
    d. Chakravartula Rajagopalachari
    4. who is famous as Bihar Keshari?
    a. Lalu Prasad Yadav
    b.Dr. Srikrishna Singh
    c. Arjun Singh
    d. Karpuri Thakur
    5. who is famous as Bengal Keshari?
    a. Pranab Mukherjee
    b.Ashuthosh Mukherjee
    c. Rabindranath Tagore
    d. Karpuri ThakurSarojini Naidu
    6.Who is known as Punjab Kesari?

a.Raj Govind
b.LalaLajpat Rai
c. Rabindranath Tagore
d. Chakravartula Rajagopalachari
7.Chadhury Devilal is affectionately known as—
a. Tau
b. Dada
c. Bhai
d. Chacha
8. King Maker:
a. Earl of Warwik
b. Duke of Edinburough
c. Lord Mayo
d. Oscar Wilde
9.Nighrtingale of India?
a. Lata Mangeshklar
b. Sarojini Naidu
c. Asha Bhonsle
d. M.S. Subbulaxmi

  1. Identify the Lady with the Lamp from the following options.
    a. Anne Frank
    b. Anni besant
    c. Mother Theresssa
    d. Florence Nightingale
  2. Who is popular as Bihar Vibhuti?
    a. Lalu Prasad Yadav
    b.Dr. Anugrah Narayan Singh
    c. Arjun Singh
    d. Karpuri Thakur
  3. Raja Rammohan Roy is popularly known as?
    a. Rajaj Ji
    b.Mohan Ji
    c. Reformer of India
    d. Morning Star of India’s Renaissance
Advertisements

13 .King Maker of Indian history:
a. Earl of Warwik
b. Bipan Chandra
c. Lord Mayo
d. Sayyad Bandhu

  1. Wizard of Hockey?
    a. Dhanraj Pillai
    b. Mukesh Kumar
    c. Ashok Kumar
    d. Dhyan Chand
  2. II Duce is the nick name of …
    a. Hitler
    b. Napolean
    c.Benito Mussolini
    d. Vasco da Gama

16.Tota-e-hind or Indian Parrot is the nick name of which famous indian poet?
a. Galib
b. Tagore
c. Sarojini Naidu
d. Amir Khusrau

17.Queen Elizabaeth – I is known as :
a. Maiden Queen
b.Super Queen
c. Ultimate Queen
d. Kind Queen

  1. Deenabandhu is the nick name of :
    a. Chittaranjan Das
    b. CF Andrews
    c.Vallabhbhai Patel
    d. Vinobha Bhvae
  2. Jawahar Lal Nehru is affectionately called as:
    a.baba
    b..dada
    c.. chacha
    d.. Tau
  3. Man of Peace is:
    a. Lal bahadur Shastri
    b. Mahatma Gandhi
    c. Lala Lajpat Rai
    d. Raja Rammohan Roy

ANSWER KEY:1.C 2.D 3.D 4.B 5.B 6.B 7.A 8.A 9.B 10.D 11.B 12.D 13.B 14.D 15.C 16.D 17.A 18.B 19.C 20.A

Advertisements

Leave a Reply

You cannot copy content of this page

%d bloggers like this: