quiz 15 world tourism day-2 27 th september

Since 1980, the United Nations World Tourism Organization has celebrated World Tourism Day as international observances on September 27. This date was chosen as on that day in 1970, the Statutes of the UNWTO were adopted. The adoption of these Statutes is considered a milestone in global tourism. The purpose of this day is to raise awareness on the role of tourism within the international community and to demonstrate how it affects social, cultural, political and economic values worldwide.

We are herewith presenting 2 quizzes for this day.

These quizzes can be attempted both online and off linemode.

For online mode press the link below and for off line mode just scroll down to see the questions.

Advertisements

WORLD TOURISM DAY QUIZ-2

1.Sun temple is located in which city ?

a)Vishakhapatnam   

b)Konark      

c)Gwalior      

d)Sonepat      

2.Elephanta Caves is located near ____ ?

a)Delhi 

b)Agra  

c)Mumbai

d)Indore

3.Charminar was built in Which city ?

a)Jaipur

 b)Hyderabad 

c)Mangalore

 d)Chennai

4.Junagadh means ?

a)Old Fort 

 b)Fort of Victory 

c)Fort of Luck  

d)New Fort

5.Hawa mahal is located in which city ?

a)Udaipur 

b)Agra  

c)Jaipur  

d)Bangalor

6. Wadia Institute of Himalayan Geology is located at

A.Delhi                      

B.Shimla                    

C.Dehradun              

D.Kulu

7.Bijapur is known for its

A.severe drought condition   

 B.Gol Gumbaz  

C.heavy rainfall    

D.statue of Gomateswara

8.The headquarters of the National Power Training institute is located in

A.Pune 

B.Bhopal  

C.Faridabad   

D.Lucknow

9.The Dr. Babasaheb Ambedkar Marathwada University is at which of the following places?

A.Aurangabad   

  B.Nanded  

  C.Parbhani    

D.Nagpur

10.The Indian Institute of Science is located at

A.Kerala    

 B.Madras    

C.Bangalore    

D.New Delhi

11.’Bagh’, a village in Gwalior is famous for

A.Sculptures  

  B.Architecture   

C.Cave Painting    

D.All of the above

12.Which city is known as ‘Electronic City of India’?

A.Mumbai  

 B.Hyderabad  

 C.Guragon  

D.Bangalore

13.Indian School of Mines is located in

A.Dhanbad      

B.Asansol   

C.Tatanagar 

 D.Rourkela

14.Which of the following place is famous for its gigantic rock-cut statue of Buddha?

A.Bamiyan   

 B.Borobudur 

 C.Anuradhapuram 

D.Angor Vat

15.Siachen is a

A. desert frontier zone between India and Pakistan  

 B. frontier zone between China and India  

C. frontier zone between India and Myanmar  

 D. glacier frontier zone between India and Pakistan

16.Golden Temple is situated in

A.New Delhi  

 B.Agra     

C.Amritsar      

D.Mumbai

17.Where is the headquarters of Oil and Natural Gas Commission?

A.Dehradun

 B.Vadodara  

C.Digboi   

D.Mumbai

18.Indian Cancer Research institute is located at

A.New Delhi 

B.Calcutta  

C.Chennai  

D.Mumbai

19.Central Drug Research Institute is located at

A.Trissur  

 B.Nagpur   

C.Mysore 

 D.Lucknow

20.Ajanta-Ellora caves are situated near

A.Ajmer     

B.Jaipur   

C.Patna  

 D.Aurangabad

21.The world famous Ajanta caves are situated in

A.Orissa     

 B. Andhra Pradesh   

  C. Kerala     

D. Maharashtra

22.Where is Chitrakut situated?

A.Maharashtra  

 B.Uttar Pradesh   

  C.Bihar   

D.Madhya Pradesh

23. What is Chirapunji famous for ?

A.Scenic beauty   

B.Monuments     

C.Temples  

D.Beach

24. Which beach is famous for sand art?

A.Puri beach 

 B.Marina      

C.Rama krishna  

D.Bhimili

25. Where is famous Golcond  fort  located?

A. Mahe  

 B. Yanam     

C. Jaipur   

D. Hyderabad

ANSWER KEY

Quiz 2             1.b  2.c            3.b       4.a       5.c       6.c       7.b       8.c       9.a       10.c     11.c     12.d     13.a     14.a     15.d     16.c     17.a     18.d     19.d     20.d     21.d     22.d     23.a     24.a     25.d

Photo by Leah Kelley on Pexels.com

Leave a Reply

You cannot copy content of this page

%d bloggers like this: