L 4.1 LIBRARY DEVELOPMENT IN MODERN INDIA : PLANS AND PROGRAMMES

This 20 marks test can be practices either online or by traditional method.

Click the button below to start online test of 20 marks.

You can also attempt it traditionally below along with explanations.

UNIT 4

1 . Who formulated national policy on the library and information system?

a)  Department of Culture

b) Department of Science

c) Department of Information

d) Department of School Education

2. Which Five year plan gave considerable attention to library and information system development?

a) 3 rd

b) 5th

c) 7 th

d) 9 th

3. When was the Imperial Library set up?

a) 1907

b) 1934

c) 1903

d) 1923

4. When was the Imperial Library Calcutta renamed as National Library ?

a) 1956

b) 1948

c) 1936

d) 1925

5. Identify the National Science Library.

a) NSL

b) INSDOC

c) NISSAT

d) RRRLF

6. INSDOC and National Medical Library of the Directorate General of Health Services  come under the category of:

a) Private Libraries

b) National Special Libraries

c) Public Libraries

d) Merchant Libraries

7. Where is National Medical Library Located?

a) Hyderabad

b) Chandigarh

c) Mumbai

d) New Delhi

8. Where is National Medical Library Located?

a) Hyderabad

b) Chandigarh

c) Mumbai

d) New Delhi

9. The development of public libraries as a movement may be said to have started with the measures taken by ….

a) the ruler of the erstwhile Baroda State in 1906

b) MAdapati Hanumantha Rao

c) S R Ranganathan

d) Raja Hari Singh

10. Identify the state without Library Legislation.

a) Kerala

b) Tamil Nadu

c) Andhra Pradesh

d) Maharashtra

Advertisements

UNIT 4

11. The progress of libraries has been very slow because :

a) Neglect of library services during the British period

b) Resource constraint in the post-Independence era

c) Sole dependence on Government funds for library development.

d) All  of the above

12. Expand NAPLIS.

a) National Policy on Library Integration System

b) National Police  of  Library Information System

c) National Portal of  Library Integration System

d) National Policy on Library Information System

13. When did The Department of Culture, Ministry of Human Resource Development, appointe a committee with Prof. D.P. Chattopadhyaya as chairman, to prepare a draft document on the National Policy on Library and Information System?

a) Sepember 1990

b) November 1982

c) October 1976

d) October 1985

14. When did Prof. D.P. Chattopadhyaya Committee submit its report?

a) March 12, 1978

b) May 31, 1986

c) 2nd April, 1980

d) 3 rd October, 1987

15. Which Chapter from the National Policy on Library Information System made a a specific recommendation for constituting a National Commission for Libraries and Information Systems to oversee the implementation of the National Policy?

a) Public Library System

b) Academic Library System

c)Special Libraries and Information Systems

d) Implementing Agencies

16. Who has been advocating the adoption of a National (Science) Information Policy by all the countries of the world?

a) UNCAT

b) UFO

c) UNESCO

d) IPO

17. Which is the focal point in India for the UNISIST/UNESCO programme?

a) NPL

b) RRRLF
c) INSDOC

d) NISSAT

18. Who has done considerable spade work for preparing the National (Science) Information Policy?

a) The Society for Information Science in India

b) Department of Culture

c) IISC

d) AMU

19. Expand NISSAT?

a) National Information System for Science and Technology

b) National Information System for Soil  and Technology

c) National Integration System for Science and Technology

d) National Information Source  for Science and Technology

20. When did The Medical Library Association of India d brought out a document on National Health (Literature) Information Policy?

a) 1986

b) 1990

c) 1998

d) 1978

Advertisements

ANSWER KEY: 1.a             2.b          3.c          4.b         5.b          6.b          7.d          8.d          9.b          10.a        11.d       12.c        13.d       14.b  15.b       16.c        17.d  18. a 19.a 20. A

Q 10 Explanation: Library legislation is in force now in six states, namely, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Karnataka, Maharashtra, West Bengal and Manipur. These states have created a public library network down to the village level. Gujarat and Kerala have also a fairly well developed public library system, but without the support of legislation

Q 14. Additional Information: The main aims of the library and information policy were recommended to be:

i)to foster, promote and sustain, by all appropriate means, the organisation; availability and use of information in all sectors of national activity;

ii)to take steps to mobilise and upgrade the existing library and information systems and services and initiate new programmes relevant to our national needs, taking advantage of the latest advances in information technology;

iii)to encourage and initiate, with all possible speed, programmes for the training of library and information personnel on a scale and of a calibre adequate to provide library and information services and to recognise their work as an important component of the quality and level of such services;

iv)to set up adequate monitoring mechanisms for ensuring the rapid development of library and information facilities and services to meet the information needs of all sectors and levels of the national economy;

v)to encourage individual initiatives for the acquisition and dissemination of knowledge and for the discovery of new knowledge in an atmosphere of intellectual freedom; in general, to secure for the people of the country all the benefits that can acrue from the acquisition and application of knowledge; and

vi)to preserve and make known the nation’s cultural heritage in its multiple

q15. The Government of India took prompt follow-up action by appointing an empowered committee to examine the -implications of the various recommendations of the policy document and arrive at appropriate decisions for approval by the Government. The committee completed its tasks in March 1,988 and submitted its report.

The recommendations of the empowered committee are:

i)constitution of a National Commission on Libraries to play a major role in implementing the library policy and in the progress of library development;

ii)creation of an All India Library Service;

iii)active involvement of the Central Government in public library development;

iv)public library development has also to be supported by agencies involved in social, education, rural development, etc;

v) university and college libraries are to be considered academic units and senior library staff ‘members should be regarded as members of the academic community;

vi)the National Library of India, Calcutta, should be strengthened;

vii) development of a system of national libraries

Photo by Oleg Magni on Pexels.com

Leave a Reply

You cannot copy content of this page

%d bloggers like this: