EL 12 : OSCAR WILDE

This quiz is about the life and works of Oscar Wilde.

Click on this link to start quiz

Please scroll down to get the pen-paper test. Answer key is appended at the end.

  1. Who believed in “Art is for Art’s Sake”?
    a) W.B.Yeats
    b) Kilpatrick
    c) Oscar Wilde
    d) Ted Hudges
  2. What is Oscar Wilde’s full name?
    a) Oscar Wilde Fingal O Fahertie Willis
    b) Oscar Fingal O Fahertie Wilde
    c) Oscar Fingal Fahertie Willis Wilde
    d) Oscar Fingal O Fahertie Willis Wilde
  3. Oscar Wilde hailed from which country?
    a) England
    b) Scotland
    c) Ireland
    d) Wessex
  4. Who says, “I should like to rage through life-
    This Orthodox creeping is too tame for me”.?
    a) Sir William Robert Wills Wilde (father)
    b) Jane Francesca Agnes (mother)
    c) William Charles Kingsbury Wilde (brother)
    d) Constance Lloyd (spouse)
  5. Who wrote the Biography of Oscar Wilde?
    a) Richard Elmann
    b) W.B. Yeats
    c) Edmund Spencer
    d) Ted Hudges
  6. What is the famous poem of Oscar Wilde, which received 1878 Newdigate Prize.
    a) Revanna
    b) Salome
    c) The Ballad of reading Goal.
    d) Vera, or the Nihilist
  7. What is the poem which is written by Oscar Wilde after his term of imprisonment with hard labour for two years?
    a) Revanna
    b) Salome
    c) The Ballad of reading Goal.
    d) Vera, or the Nihilist
  8. One of the most influential of Oscar Wilde’s plays, a tragedy, was written in French and was translated into England in 1894 by Lord Alfred Douglas. Name the play.
    a) Revanna
    b) Salome
    c) The Ballad of reading Goal.
    d) Vera, or the Nihilist
  9. Which play of Oscar Wilde was banned to be staged by the authorities?
    a) Revanna
    b) Salome
    c) The Ballad of reading Goal.
    d) Vera, or the Nihilist
  10. Vera, or the Nihilist, written by Oscar Wilde is a __.
    a) Drama
    b) Ballad
    c) Poetic collection
    d) Sonnet
  11. Oscar Wilde’s mother Jane Wilde was a __?
    a) Teacher
    b) Doctor
    c) Nurse
    d) Poet
    Jane Francesca Agnes, (Jane Wilde) was an Irish poet under the pen name Speranza and supporter of the nationalist movement. Lady Wilde had a special interest in Irish folktales.
  12. To which period did Oscar Wilde belong to?
    a) Victorian Period
    b) Agustin Period
    c) Modern Period
    d) Contemporary period
  13. Which among the given isn’t written by Oscar Wilde?
    a) The Happy Princes
    b) The Great Stone face
    c) The Canterville tales
    d) De Profundis
  14. Oscar Wilde died of?
    a) Tuberculosis
    b) Drowning
    c) Pleurisy
    d) Meningitis
  15. Oscar Wilde was the editor of a magazine called?
    a) The Contemporary Women’s World
    b) The Liberal
    c) The Women’s World
    d) Blackwood’s Edinburgh Magazine
  16. Oscar Wilde was imprisoned for 2 years on the charge of?
    a) Crime
    b) Homo sexuality
    c) Murder
    d) None of the above
  17. What is the master piece of Oscar Wilde ?
    a) The Importance of Being Earnest
    b) The Canterville tales
    c) De Profundis
    d) The Picture of Dorian Grey.
  18. To what had Oscar Wilde changed his name by the time of his death?
    a) Sebastian Melmoth
    b) Sebastian Wilde
    c) Melmoth Wilde
    d) Sebastian Shultz
  19. Oscar Wilde’s ‘A Woman of No Importance’ is a satire on?
    a) British Upper Class
    b) British Lower class
    c) Irish Upper class
    d) Irish lower class
  20. Which work of Oscar Wilde is called by critics as an immoral work?
    a) The Nightingale and the Rose
    b) The Selfish Giant.
    c) De Profundis
    d) The Picture of Dorian Grey.
Contributed by: Smt Suneela Jyotsna, M.A,M.Ed.,NET,<br>( A Teacher, Blogger and Podcaster)
Contributed by: Smt Suneela Jyotsna, M.A,M.Ed.,NET,
( A Teacher, Blogger and Podcaster)

1.C 2.D 3.C 4.B 5.A 6.A 7.C 8.B 9.B 10.A 11.D 12.C 13.B 14.D 15.C 16. B 17.A 18.A 19.A 20.D

ANSWER KEY:

Leave a Reply

You cannot copy content of this page

%d bloggers like this: