10 EBSB: FAIRS AND FESTIVALS OF HARYANA

As part of Ek Bharat Shreshtha Bharat initiative let us learn about fairs and festivals of Haryana.

Press to start the quiz.

You can also attempt this quiz in pen-paper mode below.

Answer key is added at the end.

  1. Kali Mai Fair is held in which month of the Hindi Calender?
    a) Chaitra
    b) Pausha
    c) Vaisakha
    d) Bhaad
  2. Sati fair is held in which district of Haryana?
    a) Ambala
    b) Bhiwani
    c) Jind
    d) Hissar
  3. Which of the following is the largest craft fair in the world?
    a) Surajkund craft fair
    b) Kansa Gaushala fair
    c) Kartik cultural fair
    d) None of the above
  4. Sharda Devi fair is held in which district of Haryana?
    a) Ambala
    b) Bhiwani
    c) Faridabad
    d) Charki-Dadri
  5. Sharda Devi fair is held in which districts of Haryana?
    a) Sonipat
    b) Ambala
    c) Yamunanagar
    d) Hissar
  6. Kalka fair is held in which of the following districts of Haryana?
    a) Fatehbad
    b) Palwal
    c) Gurugram
    d) Faridabad
  7. Kartik fair is held in which of the following districts of Haryana?
    a)Fatehbad
    b)Palwal
    c)Gurugram
    d) Faridabad
  1. Which festival is the most important and delightful festival of shravana month in Haryana?
    a) Bhadilya Navami
    b) Janmashtami
    c) Saloni
    d) Teej
  2. Shitla mata fair is held in which of the following district of Haryana?
    e) Gurugram
    f) Fatehbad
    g) Palwal
    h) Ambala
  3. Which of the following fairs are held at Charkhi Dadri district of Haryana?
    a) Janmashtami
    b) Sati fair
    c) Dusserah
    d) Both a and c
    11.Nirjala Gyas festival is celebrated in which month of Hindi Calendar?
    a) Chaitra
    b)Phalguna
    c) Kartika
    d) Jyestha
  4. Which of the following fairs is held in yamunanagar district of Haryana?
    a) sili sate
    b)Gugga navami fair
    c) Bhimeswari fair
    d) Gopal mochan fair
  5. Which of the following festival is also known as ‘Sankranthi’ of Sikhs?
    a) Baisakhi
    b)Lohri
    c) Teej
    d)Saloni
  6. Which of the following fair is a symbol of victory of good over evil?
    a) Shivaji fair
    b)Mata fair
    c) Rawana fair
    d) sati fair
  1. Which of the following fair is a symbol of victory of good over evil?
    a) Shivaji fair
    b)Mata fair
    c) Rawana fair
    d) sati fair
  2. Which of the following fair/fairs is/are held in sirsa district?
    a) Teej
    b) Gangaur
    c) Baba Sarsainath fair
    d) All of the above
  3. Basant Panchami is held in which place of Haryana?
    a) Ambala
    b)Rewari
    c) Faridabad
    d) Kurukshetra
  4. Hanuman ji fair is held in which district of Haryana?
    a) Panipat
    b)Bhiwani
    c) Hissar
    d) Mahendra Garh
  5. Dhulandi fair is held in which district of Haryana?
    a) Panipat
    b)Bhiwani
    c) Hissar
    d) Jhajjar
  6. Sacha Sauda fair is held in which district of Haryana?
    a) Jind
    b)Bhiwani
    c) Hissar
    d) Mahendra Garh
  7. Shanchokha fair is held in which district of Haryana?
    a) Panipat
    b)Bhiwani
    c) Hissar
    d) Gurugram

QUIZWAY.IN

Answer Key:

1.a 2.b 3.a 4.b 5.b 6.d 7.d. 8.d 9.e 10.d 11.d 12.b 13.b 14.c 15.d 16.b 17.d 18.d 19.b 20.d

Leave a Reply

You cannot copy content of this page

%d bloggers like this: