9. EBSB: HISTORY OF HARYANA

This quiz is prepared as part of Ek bharath Shreshtha Bharat.

Press the link below to start on-line quiz.

If you are not interested in on-line test, you can attempt a pen-paper test below.

You can get the answer key appended below after completing your pen-paper test.

     1. The earlier name of Haryana is_______________________

a) Bharat Varsha

b) Haridesha

c) Brahmavrat

d) Aryavarta

2. ‘The Mahabharatha’ was written in which district of Haryana?

       a) Kurukshetra

b) Hisar

c) Bhiwani

d) Ambala

3. The city  of Haryana associated with Karna of Mahabharatha is….

a) Kuinjpura

b) kunal

c) Bhiwani

d) Karnal

4. The following inscription in Haryana mentions saptaswarasa…

a) Kurukshetra

b) Rohtak

c) Agroha

d) Ambala

5. Which types of coins have been discovered from the mounds of Hisar and Agroha?

a) Punch marked coins

b) Square –shaped coins

c) Pentagon shaped coins

d) Hexagon shaped coins

6. In which place of Haryana were stone tools of Paleolithic age found?

a) Pinjore

b) Firozpur

c) Dhamli

d) All of the above

7. Identify the places related to siswal culture is

a)Sirsa

b) Hisar

c) Fatehbad

d) All of the above

8. Which Harappan site is located in Fatehbad district of Haryana?

a) Dholvira

b) Kalibangan

c) Lothal

d) Banaawali

9.The largest number of barley and grains evidences have been discovered at whcchHarappan site?

a) Dholvira

b) Kalibangan

c) Lothal

d) Banaawali

10. The battle of Ten Kings took place on bank of river……..

a) Parusni

b) Sindhu

c) Vitasta

d) Vipasa

11. Ancient name of Kurukisheta is………

a)Sthanisvara

b) Sangramsthal

c) shaneeswara

d) Ranghasthala

12. Thaneswar was the capital of which of the following rulers..

a) Ashoka

b) Bimbisara

c) Vikrmanka Deva

d) Harshavardhanba

13. What was the capital of Agar Republican state?

a. Rewari

b.Sirsa

c.Agroha

d.Hansi

14. Which of the following was the capital of KuruMahajanapada during the
Mahabharatha period?

a.Meerut

b.Hastinapur

c.Sultanpur

d.Kurukshetra

15.  In which of the following texts, Agroha has been mentioned?

a.Kathakosh

b.NalaCharitra

c.Divyavdan

d.BhadrabahuCharita

16.The social and political life of Haryana state is mentioned in which historical text?

a. Rigveda

b. Brahmana texts

c. both a & b

d.KumarikaKhanda

17. The name of Haryana during Yaudheya period was….

a.Haritadesha

b.Haritasthala

c.Bhanudhanyaka

d.Krishnapura

18. Rohtak district has been mentioned in which of the following historical texts?

a.NakulanDigvijayam

b.Kathakosh

c.Harivamsacharita

d.MajjhimaNikaya

19. Maharaja Agrasens was associated with which of the following places?

a.Rohtak

b.Agroha

c.Pehowa

d.Sirsa

20. What was the capital city of kuru clan?

a.Kurukshetra

b.Agroha

c.Pthapura

d.Indraprastha

(Source : Wikipedia,  Know your state Haryana by Arihant Publishers)

Answer Key: 1.c 2. A 3.d 4.c 5.a 6.d 7.d 8.d 9.d 10.a 11.a 12.d 13.c 14.b 15.c 16.c 17.c 18.a 19.b 20.d

QUIZWAY.IN

Leave a Reply

You cannot copy content of this page

%d bloggers like this: