Q 13 G K Teacher’s Day Special

This quiz is available in two forms: online and pen-paper mode.

please click on the above link to appear for the online quiz. It contains 20 questions of 20 marks weightage. Type your score in the comments section to motivate others.

Pen-paper mode is available below along with key at the end.

1. When is International Teacher’s Day celebrated?

a) Oct 5

b) Sep 5

c) Nov 5

d) Jan 5

2.  When is  Teacher’s Day celebrated in India?

a) Oct 5

b) Sep 5

c) Nov 5

d) Jan 5

3. Why is Teachers’ Day is celebrated on 5th September?

a) First teacher of Indian schools was born on this day.

b) Dr Sarvepalli Radha Krishna was born on this day

c) Dr Sarvepalli was awarded Bharatratna this day

d) Dr Sarvepalli became President on this day

4. Who is the first Vice-President of India?

a) Babu Rajendraprasad

b) Dr Zakir Hussain

c) V VGiri

d) Dr Sarvepalli Radha Krishna

5. Who is the first President of India?

a) Babu Rajendraprasad

b) Dr Zakir Hussain

c) V VGiri

d) Dr Sarvepalli Radha Krishna

6. When did Dr Sarvepalli Radhakrishna received Bharatratna award?

a)1954

b)1962

c) 1957

d)1958

7.  When was Dr Sarvepalli Radhakrishnan born?

a) Sep 5, 1898

b)Sept 5, 1888

c) Sept 5, 1878

d) Sep 5, 1908

8. When did Dr Sarvepalli Radhakrishnan receive Templeton Prize?

a) 1976

b) 1989

c) 1975

d)1987

9. Who are the other two recepients of Bharatratna along with Dr Sarvepalli?

a) C. Rajagopalachari & C V Raman

b)  C. Rajagopalachari & J Nehru

c) C V Raman & Satyajit Ray

d) C V Raman & DR B R Ambedkar

10.  When did Dr Sarvepalli Radhakrishnan receive Knighthood?

a) 1926

b) 1949

c) 1931

d)1937

11. Since when it has been decided  that Dr Sarvepalli RadhaKrishnan’s birth day be celebrated as Teacher’s day?

a) 1976

b) 1962

c) 1975

d)1987

12. Which of the following  is not a book written by Dr Sarvepalli?

a) An idealist view of life

b) Indian Philosophy

c) The world Treasury of Modern Religious Thought

d) The Thought

13.  Who is the only President of India who could not attend Republic Day Parade at Delhi?

a) Babu Rajendraprasad

b) Dr Zakir Hussain

c) V VGiri

d) Dr Sarvepalli Radha Krishna

14. What is the birthplace of Dr Sarvepalli?

a) Tirupati

b) Meenambakam

c) Trivendrum

d) Tiruttani

15. Who is the wife of Dr Sarvepalli?

a) Smt  Sivakamu

b) Smt Sita

c) Smt Sarojini

d) Smt Meenakshi Devi

16. Which one of the following has been founded by Dr Sarvepalli?

a) Rotary Club

b) Lions Club

c) Madras Servant s Society

d) Helpage India

17. In which year, Dr.Sarvepalli Radhakrishnan was elected as the chairman of UNESCO’s executive board?

a) 1954

b) 1976

c) 1956

d) 1948

18. How many times was Dr Sarvepalli Radhakrishnan nominated for Nobel Prize?

a) 16 times

b) 27 times

c) 5 times

d) Never

19. To which country did Dr Sarvepalli Radhakrishnan  work as an Ambassador from India?

a) UK

b) USSR

c) USA

d) China

20.  What is the name of the education commission to which Dr Sarvepalli Radhakrishnan was the
Chairman?

a) Kothari Commission

b) The Univeristy Education Commission

c) Elementary Education Commission

d) Schoolbag commission

1. a 2.b  3.b  4.d  5.a  6. A 7.b  8.c  9.a 10.c 11.b 12.d 13. D 14.d  15.a 16.a 17. d 18.b 19.b 20.b

Leave a Reply

You cannot copy content of this page

%d bloggers like this: